Isnin, Julai 05, 2010

SANTAI PD 2010: JERMAN DISIPLIN DAN SEPANYOL MALANG...

Terakhir Jerman juara Piala Dunia ketika edisi PD 1990 Itali. Berjayakah Jerman meletakkan tanda 'bintang' yang keempat pada logo pasukannya kali ini...?

Jerman Penuh Disiplin
Tewasnya Argentina kepada Jerman serta kecundang (dan malu) Brazil kepada Belanda menandakan bahawa bola sepak masih dan terus kekal sukan nombor satu di dunia. Gembira dan ceria melihat Brazil tewas masih menguasai diri kerana 'sakit hati bercampur geram' melihat Brazil menjulang Piala Dunia dalam edisi PD 1994 USA masih membekas.
Jerman sebuah pasukan penuh disiplin dan bijak dalam congakan taktikal cukup membuatkan Argentina merana. Selayaknya pertemuan Jerman - Argentina dalam peringkat separuh akhir atau akhir atau sekurang-kurangnya penentuan tempat ketiga tetapi peraturan telah menetapkan begitu. Hakikatnya dua pasukan ini diminati tetapi adat perlawanan pasti ada pasukan yang kecundang.
Jangkaan awal sebelum perlawanan (ketika melihat Jerman berjersi hitam) semacam Jerman akan kecundang kerana pakai jersi kedua (bukannya jersi putih seluar hitam) kerana ketika perlawanan akhir PD 1986 Mexico Jerman pakai jersi kedua (warna hijau) lalu tewas kepada Argentina 2-3. Jerman bertemu Sepanyol dalam separuh akhir, satu lagi kekeliruan minda bakal terjadi kerana dua pasukan ini diminati... habis pasukan manakah yang bakal dipilih?

Sepanyol Malang...!
Sepanyol berjaya tewaskan Paraguay 1-0 tetapi hati ini menganggap bahawa Sepanyol malang kerana permainan pantas dan segarnya tidak menggambarkan jumlah jaringan yang sebenar. Torres terus buntu menghasilkan gol, David Villa bijak di bahagian serangan, Iniesta lincah di bahagian tengah, dan Puyol serta Pique kebal di kawasan pertahanan.
Menarik kata-kata penjaga gol Iker Casillas, beliau dapat menyelamatkan sepakan penalti pemain Paraguay Oscar Cardozo kerana memperoleh nasihat daripada penjaga gol Liverpool Pepe Reina. Reina merupakan penjaga gol kedua Sepanyol melalui pengalaman ketika Liverpool bertemua Benfica dalam Liga Europa (Liverpool tewas 1-2), Reina gagal menyelamatkan dua penalti Cardozo. Kata Casillas, "Reina memberitahu saya bahawa Cardozo menyepak penalti dengan laju ke arah kiri, nasihatnya membuahkan hasil."
Pelik juga pengadil dalam perlawanan Sepanyol - Paraguay ini, kenapa Xavi Alonso terpaksa mengambil dua kali penalti (penalti pertama dibatalkan walaupun sudah gol) kerana sepakan kali kedua berjaya ditepis penjaga gol Paraguay. Menurut kata-kata pengulas siaran langsung penalti pertama Alonso dibatalkan kerana pemain Sepanyol masuk ke kotak penalti ketika Alonso mula menendang? Tidak kiralah keputusan pengadil itu tapi seorang pemain Paraguay bernombor 18 iaitu Nelson Valdez; cukup tidak suka melihatnya sejak peringkat kumpulan lagi pabila ego dan lagaknya yang melampau, maka layaklah Paraguay setakat (bernasib baik) peringkat suku akhir sahaja...!

Tiada ulasan: